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April 23, 2019 

Re: Government Official Exemption of City Lobbying Law as Applied to 
Charter School Employees 

Dear Attorney: 
 

You represent the Board of a Philadelphia Charter School (the “Charter School”) 
in its request for a non-public advisory opinion regarding the registration and reporting 
requirements of the City Lobbying Law. As discussed below, if the Charter School 
spends more than $2,500 on non-exempt lobbying activities in a quarter, it would be 
required to register as a principal and file expense reports with the Board. The Charter 
School’s expense reports, however, would not need to disclose its expenses for exempt 
lobbying activity, such as lobbying by its employees acting in their official capacities. 

 
I. Jurisdiction  

The Philadelphia Home Rule Charter (“Charter”) grants the Board of Ethics 
jurisdiction to administer and enforce all Charter provisions and ordinances pertaining to 
ethical matters, including the City Lobbying Law found at City Code Chapter 20-1200 
and Board Regulation 9. Charter § 4-1100. The Charter and The Philadelphia Code 
(“Code”) authorize the Board of Ethics to render advisory opinions explaining the 
application of laws under the Board’s jurisdiction. See Charter § 4-1100; Code § 20-
606(1)(d); Board Reg. 4 ¶ 4.1(a). An authorized representative of a person, such as an 
attorney, may submit a request for an advisory opinion on behalf of the person. Board 
Reg. 4 ¶ 4.7. Board Regulation 4 describes the procedures related to seeking an advisory 
opinion and for requesting reconsideration of an advisory opinion issued by the Board’s 
General Counsel. Board Reg. 4 ¶¶ 4.0, 4.24. 
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II. Facts Provided by the Requestor 

In your request letter, you provided a brief description of the Charter School and 
its proposed behavior. The Charter School is a Pennsylvania non-profit corporation and 
currently operates under a charter it initially received and that was subsequently renewed 
under the Pennsylvania Charter School Law, 24 P.S. §§ 17-701-A et. seq. (“Charter 
School Law”). The Charter School’s Board is recognized as a “Board of Trustees” under 
the Charter School Law.  
 

The Charter School plans to advocate for certain public policies. That advocacy 
will involve the Charter School communicating both directly and indirectly with officers 
and employees of the City of Philadelphia and the Philadelphia School District. 
Employees of the Charter School will conduct such communications as part of their 
official duties. The Charter School may also pay for non-employees, such as independent 
contractors, to assist with these communications. 
 

 
III. Questions Presented and Brief Answers 

 
1. If all lobbying on the Charter School’s behalf is carried out solely by the 

Charter School employees acting in their official capacities, would the Charter School be 
required to register as a principal and file expense reports under the City Lobbying Law? 

No. Lobbying by the Charter School’s employees acting in their official capacities 
would be exempt from the registration and reporting requirements of the City Lobbying 
Law because employees of the Charter School are covered by the government official 
exemption. 

2. If the Charter School spends more than $2,500 in a quarter for external 
lobbyists or lobbying firms to lobby on its behalf, would the Charter School be required 
to register as a principal and file expense reports? 

Yes. The Charter School would be required to register and file expense reports 
absent another applicable exemption because the government official exemption would 
not apply to external lobbyists or lobbying firms who lobby on the Charter School’s 
behalf. 

3. If the Charter School is required to register as a principal and file expense 
reports under the circumstances described in Question 2, would its expense reports be 
required to disclose expenses for the lobbying activities of the Charter School’s 
employees acting in their official capacities? 

No. The Charter School would only be required to disclose expenses related to its 
non-exempt lobbying activities and would not be required to disclose expenses for the 
lobbying activities of its employees acting in their official capacities. 
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IV. Discussion 

 
Under the City Lobbying Law, a principal is a person or entity who engages in 

lobbying on its own behalf or on whose behalf a lobbyist or a lobbying firm engages in 
lobbying. See Code § 20-1201(23); Board Reg. 9 ¶ 9.1(z). Based on the facts provided, 
the Charter School would be a principal because it will use its employees and may retain 
external lobbyists or lobbying firms to lobby on its behalf. The City Lobbying Law 
requires a principal to register with the Board during a calendar year if the principal 
spends more than $2,500 on non-exempt lobbying activities in a quarter. See Code §§ 20-
1202(1), 20-1204(6); Board Reg. 9 ¶¶ 9.2(a), (d). A registered principal is required to file 
quarterly expense reports or statements with the Board. See Code §20-1203(1), (7); Board 
Reg. 9  
¶ 9.9.  
 

The City Lobbying Law contains exemptions from the registration and reporting 
requirements for certain persons and activities. Code § 20-1204; see also Board Reg. 9, 
Subpart D. The exemption applicable to your request is the government official 
exemption, which applies to a government officer or employee acting in an official 
capacity, including employees of political subdivisions of the Commonwealth of 
Pennsylvania. See Board Reg. 9 ¶ 9.19(d); Code § 20-1204(7) (identifying exemption in 
relevant part as applying to “appointed officials and employees of the following 
jurisdictions, when acting in an official capacity: the Commonwealth [and] political 
subdivisions thereof . . . .”). The Board has previously concluded that this exemption 
applies to a charter school’s employees. See November 16, 2016 Settlement Agreement 
between Mastery Charter High School and Board of Ethics (“2016 Mastery Settlement”) 
¶ J. The Board’s conclusion is consistent with the State Ethics Commission’s 
determination that a charter school is a “political subdivision” for purposes of the State 
Ethics Act. See State Ethics Commission Opinion 04-002 at 9-11 (advising that a charter 
school is a political subdivision because it is an independent public school organized by a 
school district through the granting of a charter under the Charter School Law). 

 
A principal’s expenses for exempt lobbying activities, including activities covered 

by the government official exemption, are excluded when calculating whether the 
principal’s lobbying expenses exceed the $2,500 per quarter registration and reporting 
threshold. Board Reg. 9 ¶ 9.2(d). The Charter School’s expenses for lobbying by its 
employees acting in their official capacities therefore do not count toward the $2,500 per 
quarter threshold. The Board has previously addressed this point, stating in the context of 
a settlement agreement with a charter school that “time spent on lobbying by paid 
employees of [the charter school] does not count toward the City Lobbying Law’s 
registration and reporting thresholds.” See 2016 Mastery Settlement ¶ J. 
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As a result, if the Charter School pursues its lobbying efforts solely through its 
employees acting in their official capacities, the Charter School would not be required to 
register as a principal or file expense reports with the Board because all lobbying 
activities on its behalf would fall within the government official exemption. See Board 
Opinion 2012-005 at 5 (concluding that all of a government entity’s lobbying activities 
are exempt and it need not register as a principal or file expense reports if all lobbying on 
its behalf is conducted by the government entity’s employees and officials acting in their 
official capacities).  

 
If, however, the Charter School engages external lobbyists or lobbying firms to 

lobby on its behalf, the activities of such individuals and entities would not be covered by 
the government official exemption. See Board Opinion 2012-005 at 4 (“[T]o the extent 
that [governmental entities] are represented by a lobbying firm or [external] lobbyist . . . , 
the [government official] exemption of Code Section 20-1204(7) does not apply . . . .”) 
(citing Board Opinion 2012-003). Unless another exemption is applicable, the Charter 
School’s expenses for external lobbyists or lobbying firms would count toward the 
$2,500 per quarter registration and reporting threshold.  

 
Accordingly, if the Charter School spends in excess of $2,500 on external 

lobbyists or lobbying firms in a quarter, it would generally be required to register as a 
principal and file expense reports with the Board. In this circumstance, the Charter 
School would only be required to report expenses related to its non-exempt lobbying 
activities. See Board Reg. 9 ¶ 9.9. The Charter School’s expenses for lobbying activities 
that fall within the exemptions listed in Subpart D of Board Regulation 9, including the 
government official exemption, would not need to be disclosed on the Charter School’s 
lobbying expense reports. Id. For example, if in a given quarter the Charter School 
spends $3,500 on an outside lobbyist and $2,000 on lobbying by its employees, the 
Charter School would only be required to disclose the $3,500 in external lobbyist 
expenses on its expense report for that quarter because the remaining $2,000 would fall 
within the government official exemption. See Board Reg. 9, Example for ¶ 9.19(a). 
 
 

* * * * * 
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Thank you for your concern about compliance with the City Lobbying Law and 

for seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on 
the facts you have provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in 
reasonable reliance on opinions issued to them and not be subject to penalties under the 
laws within the Board’s jurisdiction, unless they have omitted or misstated material facts 
in their requests. Code § 20-606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 4.12. 

 
Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made 

public. As required by the City Code, this version of the Opinion, which has been 
redacted to conceal facts that are reasonably likely to identify the requestor, is being 
made public. Please let me know if you have any questions.  

 
 

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 
 

Maya Nayak 
General Counsel 
 
 
 

cc: Michael H. Reed, Esq., Chair 
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